Råvarorna

Stens filosofi

Det är väldigt viktigt för oss på Sten Johanssons i Åseda AB att alltid använda bästa kvalitet på köttråvaran och att vara öppna och ärliga med våra recept och beredningsmetoder. Att göra charkuterier är ett hantverk, vilket är något som har gått i generationer på företaget. Vi ser en särskild styrka i att alla våra råvaror kommer ifrån den lokala bygden. Av denna anledning har vi valt att utveckla vårt samarbete med Kalvenäs gård (se nedan) som bara ligger några mil bort ifrån fabriken. En annan styrka är att recepten vi använder har hängt med sedan 40-talet, detta ger oss en bra bas att stå på när vi vill  utveckla och ta fram nya produkter. Denna metod leder till att du alltid kunna känna den traditionellt goda ”Stens smaken” på alla produkter du äter som kommer ifrån oss! Nedan följer kort presentation av våra leverantörer KLS och Kalvenäs gård.

Kalvenäs Gård

Kalvenäs Gård ligger i samhället Berga i Högsby Kommun, Kalmar Län. Här finns Highland Cattledjur och frigående Linderödsvin. Allt kött som vi säljer är hängmörat. Fläskköttet hänger i ungefär 1v. Nötköttet i ca 2-3v. Hängmörning är en process där köttets egna enzymer, som frigörs vid slakt, bryter ner proteiner i celler och bindväv, så att köttet blir mört. Det minskar vikten på köttet med 15-20%. Skillnad märks för kunden när man steker köttet då det ej bildas så mycket vatten eller krymper. Linderödsgrisen har en naturlig förmåga att lagra fett i muskelvävnaden och kan anses som en ”späckgris”, marmoreringen tillför ytterligare kvalitet på slutresultatet. Ett mer smakrikt, sundare och saftigare fläskkött med karaktär av vilt. Highland köttet är magert och kortfibrigt. Med störst ryggmuskulaturen och lågt kolesterolvärde ger de ett mört, smakrikt och nyttigt kött. Är otroligt gott som stek och grytkött, samt en mycket fin nötfärs.

Läs mer på Kalvenäs Kötts hemsida >>

KLS Ugglarps

Slakt och styckning är ett hantverk där vi byggt upp vår kunskap under år av envist arbete. I kombination med fantasi och kreativitet skapar vi nya spännande produkter. Friska och välmående djur är grunden för hela vår verksamhet. Vi är måna om våra leverantörer och det värde som skapas på gården tar vi tillvara. Därför kan vi säga med säkerhet att vårt kött håller en hög kvalitet. Under våra egna varumärken Ugglarps och Smålandskött säljer vi kött som vi själva styckat och packat till konsument. Tips och idéer om kött finner du på våra hemsidor: www.ugglarps.se och www.smalandskott.se

Kontaktuppgifter

Hammarvägen 1A
360 70 Åseda

Tel: 0474-100 70
stenschark@gmail.com

 

Vinnare av Chark-SM 2018

 

Stens Chark i Åseda levererar några av Sveriges allra bästa charkprodukter! På Chark-SM som arrangeras vartannat år fick Stens Chark i Åseda guld för kabanoss och grillisterband. Silver för tjock grillkorv, wienergrill, paprikawurst, rökta isterband. Brons för falukorv, torkade isterband, varmkorv, småländsk knackekorv.

Enligt Chark SM:s tävlingskommitté: "Chark-SM:s kvalitetsstämpel är bevis på att en produkt håller riktigt hög kvalitet i allt från utseende och struktur till smak. Charkuterier av yppersta kvalitet belönas med guldkvalitet."

 

Kontakta oss

Adress

Hammarvägen 1A
360 70 Åseda

Kontakt

0474-100 70
stenschark@gmail.com